Velmi rozšířená houba, která roste v bohatých trsech v listnatých lesích na pařezech či zbytcích dřeva u země. Najít ji můžeme už od jarních měsíců až do konce podzimní sezóny.
Klobouky jsou zvonkovité, velké až 4 cm a jejich povrch je pokryt popraškem, či zrnky chcete-li, které jsou třpytivé. Odtud pochází název tohoto hnojníku. Popraškem je pokryt i třeň, patrné je to zejména u mladé plodnice. U té jsou lupeny husté a bílé, ale jak je u hnojníku zvykem, postupem času černají a časem z hub odkapává typická černá kapalina připomínající inkoust. Právě v této tekutině hnojník šíří své výtrusy, čímž se od většiny ostatních hub liší (většinou výtrusy odnáší vítr).
Reklama
Někde se uvádí, že hnojník třpytivý je jedlý. Platí to ale asi jen o jeho mladých plodnicích, které neoplývají žádnou výraznou chutí. Navíc se, podobně jako třeba hnojník inkoustový, nesmí kombinovat s alkoholem, protože houba obsahuje látku koprin, která v játrech blokuje odbourání alkoholu a způsobuje nevolnosti. Tato látka navíc může v těle vydržet i několik dní. A právě proto bývá tato houba v atlasech uváděna jako houba nejedlá.